Gebakken dim sum met spinazie, knoflook en gember

Gebakken dim sum met spinazie, knoflook en gember


Als je in China bent kan je echt niet om deze goddelijke Aziatische tappas heen. Dim Sum zijn traditionele kleine hapjes die ze vroeger in de theehuizen serveerden. Vorige jaar was ik in China en zag ik de mensen deze heerlijke zijdezachte bolletjes in allerlei varianten de hele dag door eten. Als ontbijt, borrelhapje, gefrituurd, gestoomd of zoals bij dit recept; gebakken.

Je hebt ze in allerlei varianten qua vullingen en deegsoorten; kip-garnaal, varkensvlees, tofu, kalkoen, brooddeeg of glazige gemaakt van bapaomeel.



8 stuks ( 30 min.)

deeg
175 g bloem
60 ml kokend water
30 ml koud water
1/2 el olie
1/2 el sesamolie
snufje zout

vulling
400 g verse spinazie
1 teentje knoflook
1 sjalot
1 el gesneden verse gember
1 el soja
1 el olie
peper

saus
4 el sojasaus
1 el fijn gesneden verse gember
1 el honing
1/2 fijn gesneden rode peper
sap van een 1/2 limoen

Recept voor gebakken dim sum met spinazie, knoflook en gember

Begin eerst met het deeg. Doe de bloem in een ruime kom. Maak in het midden een kuil en giet daar al roerend met een pollepel het kokende water aan toe. Voeg er vervolgens geleidelijk het koude water en het zout aan toe. Meng het tot een gladde en soepele massa. Kneed vervolgens voor 6 minuten het deeg met je handen goed door. Voeg er tot slot de olie aan toe totdat het een soepel deeg is. Zet het deeg met wat bloem afgedekt in een kom weg.

Snijd voor de vulling de sjalot, gember en knoflook fijn. Doe dit met een eetlepel olie in een ruime koekenpan. Stoof dit in een aantal minuten gaar totdat de sjalot glazig is. Voeg er dan de spinazie aan toe, roer alles goed door en laat de spinazie helemaal slinken. Schep alles in een zeef en druk er het overtollig vocht uit.

Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Verdeel het deeg in zo’n 8 stukjes van zo’n 15g. Maak er eerst balletjes van en rol ze dan uit met een deegroller tot dunne rondjes van ongeveer 7 cm doorsnee. Vul ze daarna een voor een met zo’n twee theelepels vulling. Knijp het deeg vervolgens goed dicht met je duim en wijsvinger. Je kunt er mooie plooien in aan brengen, maar dit is niet noodzakelijk.

Verhit 2 eetlepel olie in een koekenpan. Leg er de pakketjes in en bak ze in een aantal minuten aan alle kanten goudbruin. Voeg er vervolgens voorzichtig 200ml water aan toe. Dek de pan goed af en laat het geheel in zo’n 7 minuten droog stomen. Strooi er eventueel als extra optie nog wat sesamzaadjes over.

Serveer de dim sum met de saus: voeg voor de saus alle ingrediënten bij elkaar in een kommetje en roer dit goed door.

 

Foto: studiowaardenburg.nl

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

+ Reageer als eerste

plaats reactie