Een geweldig simpel recept voor falafel

Een geweldig simpel recept voor falafel


Fast-food slecht? Think again! Voor iedereen die wel eens falafel heeft gegeten hoef ik niet uit te leggen hoe fantastisch lekker dit is! Als je falafel thuis maakt wil je niet de hele avond in die enorme frituurlucht zitten, dus hier een snel en makkelijk recept voor falafel uit de oven. Eet smakelijk alvast en laat gerust weten wat je van dit vegetarisch fast-food recept vind!


VOOR 2 à 3 PERSONEN (30 min.)

240 g gekookte kikkererwten
(of 240 g gedroogde)
2 tenen knoflook
2 sjalotten (of 1 kleine ui)
1 limoenen
3 el volkoren spelt- of boekweitmeel
1 tl cayennepeper
1 tl korianderpoeder
2 tl kurkuma
2 tl komijnpoeder
1 tl kerriepoeder
1 ei
1 handje verse peterselie
peper en zout

turksbrood of pitabroodjes
tomaatjes, rucola, spitskool en rodekool

benodigdheden
bakplaat met bakpapier, blender of staafmixer

 

Verwarm de oven voor op 220°C. Spoel de kikkererwten met water af en laat ze goed uitlekken. Maak de knoflook en sjalotten schoon. Doe deze in een schaal samen met de kikkererwten, peterselie, ei, speltmeel, limoensap (halve limoen) en alle kruiden. Maal dit vervolgens met een blender of staafmixer tot een pasta.

Maak je handen nat en vorm ongeveer 16 kleine hamburgertjes van de kikkererwtenpasta. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Stop ze vervolgens voor +/- 15 min. in de oven. Draai de falafel-hamburgertjes halverwege (na 7,5 min.) om zodat ze aan beide kanten mooi krokant worden.

Snij in de tussentijd de tomaatjes, spitskool en rodekool fijn. Knijp de andere helft van de limoen hier over uit en breng het op smaak met zout en peper. Serveer de falafel in een stuk turksbrood samen met de kool, tomaatjes en rucola. Als saus kan je er van alles bij doen; chilisaus, wat sambal gemengd met tomatenketchup, kwark met komkommer of een tahinisaus.

Het brood kan je eventueel ook vervangen door een blad ijsbergsla of spitskool.

Foto: studiowaardenburg

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

4 Reacties

plaats reactie
  1. Froukje

    Voor een man of 10 klaar gemaakt. Wat gevarieerd met groentes e.d.zoals dat kan bij falafel. En heerlijk! Zonder frituur een heerlijke snack of maaltijd. Niet moeilijk te maken en toch heerlijk! Een aanrader!

  2. Leonie

    Vanavond voor de tweede keer dit recept gemaakt. Potver wat simpel en lekker, letterlijk fastfood! Nergens nog zo’n smaakvol en simpel falafel recept gevonden! Dank

+ reageer