Makkelijk recept voor Noedels Beijing stijl

Makkelijk recept voor Noedels Beijing stijl


“Everyone’s been on a noodle diet once or twice.” Afgelopen zomer was ik op rondreis door het mooie China. Ik heb veel grote steden gezien, ben uiteraard op de Chinese muur geweest en heb heerlijk gegeten. In tegenstelling tot het Chinese eten wat we hier geregeld in Nederland voorgeschoteld krijgen (Varkensvlees drijvend in vet, fortune cookies en dikke sausen), is het eten in China fris, gevarieerd en vaak met veel verse groente.

China_Wangfujing-Night-Food-Street
In bijna alle restaurants serveren ze noedels (als bijgerecht). De Chinese mensen zijn klein maar eten verrassend genoeg veel. Ik daarentegen als ‘lange’ Nederlander had vaak genoeg aan een goede kom noedels. Ze keken me dan ook vreemd aan als ik alleen dit bestelde als hoofdgerecht.

Ik heb door het hele land verschillende varianten van dit gerecht gegeten, maar de lekkerste noedels heb ik gegeten in Beijing. Dus hieronder mijn variant van een makkelijk recept van Noodles Beijing style. 请慢用!


VOOR 2 PERSONEN (25 min.)

250 g noedels
4 el zwarte bonensaus
1 sjalot
1 knoflookteentje
1 stuk verse gember (2 cm)
2 el soya-saus
1 tl suiker
2 el sesamolie
150 ml groentebouillon (liefst verse)

topping
60 g radijs
60 g komkommer
60 g wortel
2 el pinda’s

Recept Noedels Beijing stijl

Kook de noedels gaar zoals aangegeven op de verpakking. Spoel ze daarna af met koud water en giet er 1 el sesamolie over en zet dit aan de kant.

Schil vervolgens de groente voor de topping in mooie dunne plakjes (met bijvoorbeeld een dunschiller). Snijd dit vervolgens in reepjes. Zet dit ook aan de kant.

Hak de schoongemaakte sjalot, gember en knoflook zo fijn mogelijk. Roerbak deze kort (2 min.) samen met 1 el sesamolie in een hete pan. Voeg er de bonensaus, soya-saus, suiker en bouillon bij. Verhit dit zo’n 4 minuten op middelhoog vuur, regelmatig roeren. Voeg de noedels in de pan met de saus en verwarm het geheel voor een kleine minuut.

Serveer de noedels in een ruime kom samen met de groente en pinda’s.

Foto: studiowaardenburg

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

+ Reageer als eerste

plaats reactie