Recept voor een Flammkuchen met rode ui, vijgen en rucola

Recept voor een Flammkuchen met rode ui, vijgen en rucola


Onlangs was ik op bezoek bij vrienden en daar hadden ze flammekuchen gebakken. Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van deze ‘niet-Italiaanse pizza’ gehoord, maar ik vind het super lekker! De week erop ben ik de keuken ingedoken om te kijken hoe je zo’n pizza kunt maken. Er zijn allerlei variaties met verschillende bodems en toppings. Het recept hieronder is er één met gedroogde vijgen en gekarameliseerde ui, crème fraîche en kwark. Maar je kunt de kuchen beleggen met allerlei ingrediënten; zoals tomaatjes, verse vijgen of heute kasse. Veel plezier bij het bakken en eet smakelijk!



VOOR 2 flammkuchen
( 45 min)

250 gram volkorenmeel
150 ml handwarm water
1 zakje gist
2 el olie
2 el kwark
2 el crème fraîche
2-3 rode uien
6 (gedroogde) vijgen
3 el honing
handje rucola
peper en zout

optie
balsamicostroop

Recept voor een Flammkuchen met rode ui, vijgen en rucola

  1. Meng als eerste het gist met het water, roer dit goed door en laat dit voor zo’n 5 min staan
  2. Doe de bloem in een ruime kom en voeg er de olie, een snufje zout en het water met gist aan toe
  3. Meng het geheel met de hand of keukenmachine voor 5 min
  4. Kneed het deeg daarna onder je handpalm voor 5 min stevig en zet het voor 20 min afgedekt weg op een warme plek
  5. Tijdens het rijzen kan je de uien in halve ringen snijden en op een laag pitje voor 15 min rustig bakken. Voeg er in de laatste minuut een eetlepel honing aan toe.
  6. Zet de oven aan op de hoogste stand (+/- 250 graden)
  7. Deel het deeg op in twee delen en rol er met wat extra meel twee dunne bodems van (2mm) en leg deze op bakpapier
  8. Meng de crème fraîche, kwark en een snuf peper door elkaar en strijk dit uit over de twee bodems
  9. Beleg de bodems met de gekanaliseerde uien en stukjes vijg
  10. Bak de pizza’s in zo’n 10 min totdat ze goudbruin en lekker krokant zijn (goed in de gaten houden dat het niet te hard gaat)
  11. Serveer de pizza met rucola en honing

 

Foto: www.studiowaardenburg.nl

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

+ Reageer als eerste

plaats reactie