Een recept voor een heerlijke Cambodjaanse groente curry

Een recept voor een heerlijke Cambodjaanse groente curry


Als je in Cambodja bent moet je echt de traditionele Khmer gerechten proberen. Ik heb vooral veel verschillende groente curry’s met allerlei variaties aan rijstsoorten gegeten. Deze curry’s hebben veel overeenkomsten met die uit de omliggende landen zoals Thailand en Vietnam en toch hebben ze hun eigen karakter. Ik vond het vaak iets minder pittig, waardoor je goed alle verschillende ingrediënten kon blijven onderscheiden. Wat ik ook fijn vind is dat ze veel groenten en (zoete)aardappels in de curry’s gebruiken.

Bij de curry die ik hieronder beschrijf kan je uiteraard ook groenten toevoegen die je nog hebt liggen (paprika, bonen of verse spinazie). Of als je het pittiger wilt kan je er ook nog een peper aan toevoegen. Veel plezier bij het maken en  រីករាយជាមួយអាហាររបស់អ្នក (eet smakelijk!). 



VOOR 4 pers.
( 25 min.)
2 cm verse gember
2 rode pepers
1 rode ui
3 teentjes knoflook
3 stengels verse citroengras
1 el korianderpoeder
zout en peper
3 el olie
1 blikje kokosmelk
1 kopje groentebouillon
2 el soyasaus
1 limoen
400 g jasmijnrijst

groenten
1 (winter)wortel (geschild)
2 zoete aardappels (geschild)
1/2 broccoli
10 champignons

optie
verse koriander of bladpeterselie
pinda’s

Recept voor een Cambodjaanse groente curry

Snij de geschilde wortel en aardappel in gelijke, niet te dikke stukken. Snij ook de broccoli en champignons in gelijke stukken. Kook de rijst volgens verpakking.

Schil de gember, knoflook en de ui en snij deze samen met de rode peper en citroengras fijn. Doe dit in een blender of vijzel. Voeg er de korianderpoeder, zout, peper en olie aan toe en maal dit tot een mooie gladde pasta. Zet dit in een grote koekenpan aan en laat dit op een middelhoog vuur voor een minuut of 4 garen.

Voeg er vervolgens de kokosmelk, bouillon, sojasaus en limoensap aan toe. Breng dit aan de kook en doe er de groenten en aardappels bij. Laat dit zo’n 10 tot 15 min. op laag vuur door koken. Serveer het met een flinke bol rijst en eventueel fijngesneden koriander of peterselie.

 

Foto: www.studiowaardenburg.nl

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

+ Reageer als eerste

plaats reactie