Recept voor zelfgemaakte (cherry)tomatenketchup

Recept voor zelfgemaakte (cherry)tomatenketchup


Zelf ketchup maken is eigenlijk heel simpel en het voordeel hiervan is dat je precies weet wat erin gaat. Bij dit recept; een heel stuk minder suiker dan de meeste ketchups uit de winkel. Op de markt heb ik een doos cherrytomaatjes op de kop weten te tikken voor slechts één euro. Gewone tomaten kunnen uiteraard ook, maar het voordeel van die cherrytomaatjes is dat ze over het algemeen wat zoeter zijn dan die grote tomaten. Dit recept is vrij eenvoudig, maar je kunt er ook nog een paprika of wat paprikapoeder aan toevoegen. Wil je het pittiger dan kan je er een vers pepertje door doen of een theelepeltje cayennepeper. Veel plezier bij het maken!

doosje-cherrytomaatjes



VOOR 1 flinke pot
( 55 min)

1,5 kilo (cherry)tomaten
2 rode uien
1 el (kokos)olie
3 eetlepels balsamico azijn
1 el honing
theelepel kaneel
zout en peper

optie
cayennepeper

Recept voor zelfgemaakte (cherry)tomatenketchup

  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Schil de rode uien en snipper deze goed fijn. Doe ze in een diepe ovenschaal
  3. Snij de (cherry)tomaten klein en doe ze bij de uien in de ovenschaal en zet dit voor zo’n 30 min in de oven totdat ze goed geroosterd zijn
  4. Doe de tomaten en uien in een ruime pan en haal de staafmixer erdoorheen voor een gladde massa
  5. Voeg er naar eigen smaak zout en peper aan toe en voeg er de kaneel, de azijn en honing aan toe
  6. Laat het geheel op een middel hoog vuur inkoken totdat het de juiste (ketchup) dikte heeft
  7. Doe de ketchup in een schone pot
  8. Je kunt de ketchup eventueel, voordat je het in de pot doet, door een zeef halen
  9. Als je van pittige ketchup houdt kan je er een snufje cayennepeper door doen

Foto: www.studiowaardenburg.nl

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

+ Reageer als eerste

plaats reactie