10 hotspots voor je stedentrip naar Rome

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome


I don’t need therapy, I just need Italy! Rome misschien wel de mooiste stad van Europa. Ik ben er nu al drie keer geweest en blijf me elke keer verbazen over de schoonheid van deze stad. De mensen, de eeuwenoude gebouwen, de taal en natuurlijk het lekkere eten. Alles aan deze stad is fijn en je bent er zo! Na een paar uurtjes vliegen sta je al in het hart van Italie. Veel mensen denken dat Rome een dure stad is, maar dit is helemaal niet zo. When in Rome, do what Romans do… dat betekent ’s ochtends een cappuccino met cornetti (zoete croissant) in een lokaal koffietentje, ’s middags een broodje of een pizza bij een bakkertje en ’s avonds laat een pizza bij dat leuke familie restaurant om de hoek. Zoek de locals, dan weet je dat je goed zit ook qua prijs. Ik heb 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome voor je op een rij gezet!

X Renée

1. Parco del Colle Oppio (park bij het Colosseum)

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Het park Parco del Colle Oppio geeft fantastisch uitzicht op het Colosseum. Je kunt er in het gras of op een bankje genieten van dit eeuwenoude gebouw. Dit Amfitheater stamt uit de 1e eeuw na Christus en werd gebruikt voor verschillende gevechten. Omdat alle toeristen zich in het Colosseum of bij de ingang, die om de hoek is, bevinden is het hier relatief rustig. Dit is ook de ideale plek om het Colosseum (en jezelf) op de foto te zetten.
Adres: Via Nicola Salvi, Roma

2. Trevi fontein 

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Midden in de stad tussen kleine straatjes en steegjes staat daar ineens de Trevi fontein. Volgens de mythe zul je in Rome terugkeren als je een muntje over je linkerschouder in de fontein gooit zonder achterom te kijken. Wil je niet alleen terugkeren naar Rome, maar er ook de liefde van je leven ontmoeten, dan moet je twee muntjes tegelijk in het water gooien. Drie muntjes zou leiden tot een huwelijk met een Romein. Het is nu verboden uit de fontein te drinken, maar vroeger dronken geliefden die hun relatie voor altijd wilden laten voortduren een glas water uit de fontein. Daarna moesten ze het glas tegen de fontein stuk gooien.
Adres: Piazza di Trevi, Roma

3. Spaghetteria L’archetto

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Midden in het centrum en vlakbij de Trevi fontein vind je wat mij betreft de lekkerste spaghetteria van Rome, Spaghetteria L’archetto. Tussen de middag en in het begin van de avond vind je er toeristen maar rond een uur of 20.00 uur stromen de Italianen binnen. De gerechten zijn simpel maar fantastisch van smaak, in dit soort locale restaurantjes hebben ze ook wijn op de tap. Aan de raden is de lokale specialiteit van de Romeinen; cacio e pepe oftewel pasta kaas met peper. En dan als toetje de zelfgemaakt tiramisu, dat is er een om te vingers bij af te likken! mmm. Maar eigenlijk is alles daar lekker! 😉
Adres: Via dell’Archetto 26,  Roma

4. Il gilato di San Crispino

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
De lekkerst ijsjes van Rome eet je bij Il gelato di San Crispino. Ook wel bekend van het boek Eat, Pray, Love van Elizabeth Gilbert. Bij San Crispino werken ze alleen met natuurlijk ijs, zonder toevoegingen en hebben ze seizoensgebonden smaken. Wat dacht je van pistache, hazelnoot of dadel mmm! Ook geloven ze niet in hoorntjes, die zouden afleiden van de smaak. Het ijs word dus geserveerd in een bekertje. Deze ijssalon bevind zich op 100 meter van de Trevi fontein.
Adres: Via della Panetteria 42, Roma

5. Verkeersborden in de stad

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Door de hele binnenstad vind je allerlei verkeersbord-mannetjes. Je komt ze overal tegen, bij het Colosseum maar ook gewoon in de winkelstraat. Dit is waarschijnlijk het werk van Clet Abraham. Deze Fransman die in Italie woont gebruikt in meerdere Europese steden de verkeersborden om een beetje humor aan onze samenleving toe te voegen. Bij mij werkt het in ieder geval! Je kan Clet Abraham ook volgen op Facebook en Instagram.
Adres: door de hele stad

6. De koepel van de Sint-Pietersbasiliek

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is indrukwekkend om te zien maar wat je echt niet mag missen is de koepel! Aan de rechterkant van de basiliek is een kassa waar je een kaartje kunt kopen. Je kunt alles met de trap doen (520 treden) maar je kunt ook voor het eerste deel de lift pakken. Het laatste stuk kan alleen met trap (320 treden). Het is een hele onderneming maar het uitzicht is het meer dan waard! Eerst heb je een prachtig uitzicht over de Sint-Pietersbasiliek, je staat dan in de koepel. Na nog meer trappen en gangetjes die steeds smaller worden, heb je een geweldig uitzicht over Rome en Vaticaanstad!
Adres: Piazza San Pietro, Città del Vaticano, Vaticaanstad

7. De plafonds van het Vaticaan Museum

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Iedereen kent de plafondschildering van de beroemde Sixtijnse kapel die zich bevind in het Vaticaan Museum. Het wereldberoemde schouwspel van Michelangelo waar God de vinger van Adam bijna aanraakt en zo de mensheid creëert. In de Sixtijnse kapel zelf mag je geen foto’s maken en dat is eigenlijk ook niet zo erg. Er zijn namelijk nog veel meer mooie plafonds te vinden in dit museum. Het museum sluit om 18.oo uur maar vanaf 16.00 uur mogen er geen mensen meer naar binnen. Na die tijd heb je het museum bijna helemaal voor jezelf!
Adres: Viale Vaticano, Roma

8. MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma)

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Als je na die eeuwenoude gebouwen behoefte hebt aan iets moderns, kun je terecht bij het MACRO. Dit museum voor hedendaagse kunst zit in de oude Peroni (bier)fabriek. Alleen het gebouw is al de moeite waard. De binnenkomst, de aankomsthal, het restaurant, de lift, de binnenplaats en zelfs de wc zijn kunstwerkjes op zich. Check voor de tentoonstellingen eerst even de website.
Adres: Via Nizza 138, Roma

9. Pizzeria Il Grano

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Deze hippe pizzeria zit in de wijk San Lorenzo en is vooral bekend onder Italianen. De menukaart van Il Grano is dan ook alleen maar in het Italiaans. De bediening zal je in steenkolen Engels uitleggen wat voor lekkers je er allemaal kunt krijgen. Het gaat hier niet om traditionele ronde platte pizza’s maar om de flat bread variant. Als nagerecht hebben ze onder andere een soort crêpe gemaakt van pizzadeeg gevuld met chocola of karamel! Mmm!
Adres: Via degli Equi 39, Roma

10. Pantheon

10 hotspots voor je stedentrip naar Rome 10 hotspots voor je stedentrip naar Rome
Pantheon betekent ‘gewijd aan alle goden’ en is gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. Het gebouw staat bekent om zijn koepel met opening (oculus). Het is bijzonder om deze opening te zien waar zonlicht, regen of vogels door naar binnen kunnen komen. De vloer is licht gebogen om zo het regenwater af te voeren.
Adres: Piazza della Rotonda, Roma

bron foto buitenkant Il Grano: Il Grano

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

2 Reacties

plaats reactie
  1. Marije

    Haha ja, zo is het maar net. Italië, en Rome in het bijzonder, is de beste remedie voor elk kwaaltje. Ik vind het heerlijk om gewoon door Rome te flaneren, de architectuur, mensen en geuren in me op te nemen. Kende die Spaghetteria nog niet. Wel opvallend dat de beste zaakjes altijd wat meer achteraf zitten.

+ reageer