15 verkooptips voor Koningsdag

15 verkooptips voor Koningsdag


Het is alweer bijna Koningsdag, een van mijn favoriete feestdagen! Niets leukers dan oude spulletjes verkopen en op zoek gaan naar tweedehands schatten en pareltjes. Bij mijn ouders thuis zijn we al weken bezig met de voorbereidingen. Spullen verzamelen, sorteren, kleding op hangertjes doen dat soort dingen. Vanaf dat ik me kan herinneren sta ik samen met mijn familie op de vrijmarkt in Driebergen. Omdat dit een van de grootste markten in de Utrechtse Heuvelrug is moet je je wel een beetje onderscheiden van de andere kraampjes. In al die jaren hebben we veel uitgeprobeerd en weten we vlekkeloos wat er wel en wat er niet werkt. Hieronder heb  ik mijn 15 verkooptips voor Koningsdag voor je op een rij gezet.
Heel veel plezier met verkopen en een hele fijne koningsdag gewenst!

X Renee

 1. Sta vroeg op.
  Ook voor de latere vogels onder ons. Het is belangrijk dat als de markt open gaat (of rond 6 uur) je meteen je spullen kan uitstallen. Je zult je verbazen over de hoeveelheid koopjesjagers die dan al aanwezig zijn.
 2. Zorg voor een goede voorbereiding.
  Hang de kleren die je gaat verkopen van te voren op hangertjes. Zo kan je ze de volgende dag meteen ophangen. Pak de auto de avond van te voren in zodat je ’s ochtend alleen maar je bed uit hoeft te rollen. Een paar koppen koffie erin en gaan.
 3. Doe Thermo-ondergoed aan.
  Vooral in de vroege uurtjes kan het flink koud zijn, thermo-ondergoed (lange broek + lang shirt) onder je kleding is dan wel aan te raden. Van oranjebitter krijg je het overigens ook warm 😉
 4. Neem doorzichtig plastic mee.
  Stel dat het gaat regenen (we gaan er niet van uit) kan je dit plastic meteen over je spullen heen gooien. Dan is alles niet meteen doorweekt en onverkoopbaar. Zo kunnen mensen nog steeds door het plastic heen zien wat je allemaal in de aanbieding hebt. 
 5. Zorg voor een goede plek.
  Een goed plek is een plek waar veel mensen langs lopen. Op sommige markten kan je van te voren plekken kopen, bij anderen moet je aan de slag met stoepkrijt en hopen dat je plekje ondertussen niet in ingepikt door iemand anders.
 6. Leg je spullen op een tafel.
  Zo hoeven mensen niet helemaal te bukken en ligt het meer op ooghoogte. Je spullen vallen op deze manier ook meer op. Kies een aantal blikvangers en zet deze op kleine verhogingen. Wat in te oog springt verkoopt sneller. 
 7. Sorteer je spullen.
  Kleding bij de kleding, speelgoed bij het speelgoed, glaswerk bij het glaswerk. Hou je kraam netjes en overzichtelijk. Zo kunnen mensen in een oogopslag kunnen zien wat er allemaal te koop is.
 8. Versier je kraam.
  Zorg voor een opvallende kraam. Hoe meer aandacht je trekt hoe sneller mensen geneigd zijn om even te komen kijken. En wie kijkt koopt misschien ook. Je kan hiervoor van alles gebruiken; oranje vlaggetjes, oranje kleden, rood, wit, blauw. Het kan niet bont genoeg. 
 9. Versier jezelf.
  Zorg dat jij en iedereen die achter je kraam staat van top tot teen gehuld is in het oranje of rood/wit/blauw. Gewoon over je thermo ondergoed doen dus. Naamkaartjes werken ook goed, klanten vinden het fijn om te weten wie ze voor zich hebben. Heb je altijd al een dag Maxima willen zijn? Dan
  kan je ook koningklijke naamkaartjes maken. 
 10. Maak reclame borden.
  Dit gebeurd heel weinig op de koningsmarkt. Toch is het een leuke manier om mensen naar je kraampje te lokken. Humor werkt altijd. Denk bijvoorbeeld aan; ‘My crap could be your crap’ en ‘Alles wat je altijd al wilde’. Als je voor een gekleurd bord gaat, zorg er wel voor dat je een kleur kiest. Ga ook voor een kleur stift, zo blijft het nog een beetje rustig tussen al dat oranje geweld.
 11. Als je kleding verkoopt zorg dan voor een spiegel.
  Mensen willen altijd even zien het het bij ze staat. Een spiegel is dus een must. Een pashokje zou helemaal ideaal zijn maar dit is in de praktijk vaak niet haalbaar. Zorg ook voor goede stevige kledingrekken zodat iedereen makkelijk door het aanbod heen kan gaan. 
 12. Neem extra (plastic)tasjes mee.
  Als je iets verkocht hebt, doe dit aan in een plastic zak om mee kan geven aan je klanten. Zorg ook voor krantenpapier voor de breekbare spulletjes. 
 13. Zorg dat het druk is bij jou kraam.
  Publiek trekt publiek aan, en die gaan hopelijk weer kopen. Je kan desnoods zelf even voor klant spelen tot het weer wat drukker is.
 14. Wees actief.
  Ga niet achter je kraampje op een stoel lui zitten facebooken, maar spreek de mensen aan en groet iedereen die langs loopt. Praatjes maken helpt zeker bij de verkoop niet het zorgt ervoor dat een een leuke dag hebt!
 15. Hou een uitverkoop aan het einde van de dag.
  Alles voor €5,-, alles voor €3,- alles voor €1,-. Kies een schappelijk bedrag om nog zo veel mogelijk spullen te verkopen. Op deze manier raak je toch nog alles kwijt en hoef je het niet meer mee naar huis te nemen.

15 verkooptips voor Koningsdag 15 verkooptips voor Koningsdag 15 verkooptips voor Koningsdag 15 verkooptips voor Koningsdag

 

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie