30 dingen voor mijn 30e (mijn 30 dingen lijst)

30 dingen voor mijn 30e (mijn 30 dingen lijst)


Ik heb zaterdag een 15-jarig Albert Heijn-meisje aan het huilen gemaakt. Ze vroeg naar mijn legitimatie, die ik niet mee had, en ik schreeuwde ‘Ik ben verdomme bijna 30’ terug. Blijkbaar zat het me hoog, dat 30 worden. Dit was de eerste keer dat ik het hardop zei en de wijn om het weg te drinken kreeg ik niet mee. Hoe heeft het zover kunnen komen? Van tiener naar twintiger ging nog wel, maar van twintiger naar dertiger? Dat gaat echt te ver, daar doe ik gewoon niet aan mee. Kunnen we leeftijden sowieso niet afschaffen? Eigenlijk is het alleen van belang als je iets niet mag. Tot je 18e heeft het dus zin om leeftijden bij te houden, daarna is het gewoon onnodig kwetsen. ‘Je bent zo oud als je je voelt’, zegt mijn oma altijd. En zij kan het weten want ze wordt bijna 85 maar voelt zich veel jonger.

Het is maar een getal, waarom maak ik me dan zo druk? Misschien omdat ik het gevoel heb dat er iets niet klopt? Alsof ik in de maling genomen word, alsof Frans Bouwer elk moment van achter een geparkeerde auto ‘Bananasplit’ kan schreeuwen.
Laats zei ik gekscherend tegen iemand; ‘Als ik 30 ben moet ik echt iets gaan doen met mijn leven.’ Blijkbaar vind ik dus dat mijn leven tot nu toe een soort proefpotje was, dat ik nu pas voor het ‘eggie’ ga. Om eerlijk te zijn voelt het alsof ik de hele volwassen-worden-fase gemist heb. Mijn Facebookvrienden lijken dit probleem veel minder te hebben aan alle echo foto’s, bijzondere kindernamen, trouwjurken, koopcontracten en updates over de zoveelste dakkapel te zien.

“Voor mijn gevoel ging ik gister op kamers, wat moet ik dan in godsnaam met een dakkapel?”

Volgens mijn ervaringsdeskundige dertigers-vrienden zitten er ook voordelen aan het dertigers bestaan. Zo deel je die vieze badkamer en koelkast vol schimmel-huisdieren niet meer met 9 anderen. Je kan een plant langer dan een jaar in leven houden. Je verstaat onder koken meer dan het openen van een blik knakworst en het nummer van de Chinees uit je hoofd kennen. En last but zeker not least; de meeste Nobelprijswinnaars zijn 30+. Voordelen genoeg dus. Al deze dingen (behalve een Nobelprijs winnen, maar wat niet is kan nog komen) heb ik als eind-twintiger al bereikt. Toch blijft er nog zo veel over, daarom heb ik een lijst gemaakt met 30 dingen die ik voor mijn 30e wil doen. Voor de zekerheid heb ik mijn geboortedatum op elk account verwijderd. Mijn oma en ik, wij blijven gewoon voor altijd 29!

Mijn 30-dingen-lijst

(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

Liefs, Renée

 

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

2 Reacties

plaats reactie
 1. Rocio

  Super leuk! Ik ben al 33 geworden maar ik hoefde nooit mijn legitimatiebewijs te laten zien 🙁
  Ik kan je sws helpen met de punt 21.. Met de rest ben ik nog zelfs bezig… 😉

+ reageer