Mijn vader, mijn superheld!

Mijn vader, mijn superheld!


‘Mijn vader is alles’, zei ik altijd als de juf vroeg naar mijn vaders werk. ‘Hij is de keeper van het Nederlands elftal, hij heeft Wimbledon gewonnen, hij is wereldkampioen tafeltennis. Mijn vader is de Nederlandse James Bond, een dubbelspion, een echte superheld. Maar dat mag ik eigenlijk tegen niemand zeggen’.

Mijn vader heeft op een super geheime school gezeten die hem heeft klaar gestoomd voor zijn super geheime missie; het opvoeden van een dochter. Ik was namelijk de prinses van België maar omdat mijn eigen ouders om de een of andere duistere reden niet voor me konden zorgen, was er van bovenaf besloten dat het voor iedereen het beste was als ik in een gewoon gezin opgroeide. Zo kwam ik bij mijn ouders terecht; de liefste en mooiste vrouw van de wereld, een echte Bond girl en een vader die me kon beschermen omdat hij een spion was.
Soms gebruikte ik dit tegen hem, als we ruzie hadden schreeuwde ik; ‘Ik luister niet naar jou, jij bent mijn echte vader niet!’ maar daar had ik dan meteen weer spijt van.
Dit spel bleef niet binnenshuis, ik was zo speciaal dat ze overal in Nederland langs wegen blauwe borden hadden neergezet met een witte R er op. Het heeft me jaren gekost om er achter te komen dat de R voor Restaurant staat en niet voor Renée, hevig teleurgesteld was ik. Het moge duidelijk zijn dat mijn vader vooral een verhalenverteller was die mij van alles wijs kon maken. Een van zijn speciale krachten naast snurken was voorlezen, samen beleefden we de spannendste avonturen. Aan het einde van het verhaal beval ik hem er nog een voor te lezen. Als hij tegensputterde zei ik; ‘Ik ben een prinses en je moet dus doen wat ik zeg!’ waarop hij lachend het volgende avontuur uit de kast pakte.

Net als elke superheld heeft mijn vader vijanden. Hij is echter niet bang voor een groen stukje steen of voor een joker. Nee, mijn vaders vijanden komen van binnen, uit zijn eigen lichaam. Maar net als Superman geeft hij nooit op en komt het altijd net op het laatste moment weer goed. Hij heeft hierdoor veel offers moeten maken. Zo heeft hij zijn baan als dubbelspion moeten opgeven en kwam hij thuis te zitten met drie puberende kinderen, dat wens je de Joker nog niet eens toe. Alles werd anders. Vroeger zag hij eruit als James Bond nu is hij geëvolueerd in een Boeddha. Aai hem drie keer over zijn bol en je hebt voor eeuwig geluk. Maar laat je niet verleiden door die lieve ogen, van binnen zit nog altijd die held, vechtend tegen al het kwaad in de wereld.
Deze week is hij 65 geworden en dat is oprecht een wonder te noemen, dat haal je in zijn geval alleen als je echte superkrachten hebt. Als mensen mij nu vragen naar mijn vaders werk, zeg ik nog steeds; ‘Mijn vader is alles, mijn vader is een superheld!’

Liefs, Renée

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie