Hotspots Java, Indonesië

Hotspots Java, Indonesië


Indonesië is het land waar ik voor het eerste een lange rondreis maakte. Na vier weken door Indonesie te hebben getrokken met mijn backpack (en mijn vriend) had ik de travel bug echt te pakken en sindsdien maken we elke zomer een grote reis door Azie. Het word tijd om al deze mooie reizen en plekken met jullie te delen te beginnen met het mooie Java.
Indonesie en vooral Java heeft voor mij een speciaal plekje in mijn hart omdat mijn vader geboren is in Jakarta. Omdat Indonesië een voormalige kolonie van Nederland is zit het vol met Nederlandse verwijzingen en geschiedenis. Deze geschiedenis is niet altijd even fraai maar het land en de inwoners zijn beeldschoon. Indonesië heeft mijn hart gestolen en ik kan niet wachten om er weer naar terug te gaan. Hieronder mijn lijstje Hotspots Java, Indonesië; 

De reis die wij gemaakt hebben door Indonesie liep van Jakarta op Java tot Den Pasar op Bali.
Onze reis zag er als volgt uit: Jakarta, Bogor, Bandung, Yogjakarta, Malang, Banyuwangi
Vanuit Banyuwangi hebben we de boot naar Bali genomen. Voor alle Bali hotspots zie 7 hotspots op het eiland Bali.

1. ARTOTEL Thamrin, Jakarta

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Midden in Jakarta staat het ARTOTEL Thamrin. Het ARTOTEL werkt samen met 8 getalenteerde Indonesische artiesten die elk verantwoordelijk zijn voor een hele verdieping. Elke verdieping heeft dus een eigen concept, stijl, design en kunst. Ook fijn het all-day dining restaurant ROCA (Restaurant of Contemporary Art) is 24 uur per dag open 7 dagen in de week. Op het hotel vind je de waanzinnige Rooftop bar BART. BART is elke dag open van 17.00 – 1.00 uur.

2. Taman Fatahillah plein, Jakarta

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
In Oud-Batavia ligt het Taman Fatahillah plein. Vroeger was Taman Fatahillah het centrum van het koloniale bestuur, om staan er aan het plein staan allemaal prachtige koloniale gebouwen. Drie van deze koloniale gebouwen zijn getransformeerd in musea: aan het zuiden Museum Sejarah Indonesia (Indonesisch Geschiedkundig Museum), aan het oosten Museum Seni Rupa (Museum voor Schone Kunsten) en aan het westen het Wayang Museum. Café Batavia is een leuk plekje voor een hapje en een drankje.

3. Botanische tuinen in Bogor

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
In het centrum van Bogor vind je de botanische tuinen, of zoals ze in Indonesië heten; Kebun Raya. Deze groots aangelegde tuinen (80 hectare) grenzen aan het presidentieel paleis. In de botanische tuinen vind je honderd jaar oude bomen met gigantische wortels die kaarsrecht de hemel in gegroeid zijn, mooie slingerpaadjes langs de rivier en grasveldjes. Het park wordt daarnaast gebruikt voor activiteiten voor de Indonesiërs en om te relaxen. Verder zijn er kleine, mooi opgezette kassen met planten die een speciale behandeling nodig hebben, een moskee en een café dat uitkijkt over vijvers en uitgestrekte grasvelden. In die vijver drijven enorme lelie bladen waar je muntjes op kan gooien voor geluk. Het café is vanaf 10.00u open om een drankje te drinken of wat te eten.

4. Voorstelling bij Saung Angklung Udjo in Bandung

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Woon een voorstelling bij van de muziekschool Saung Angklung Udjo. Het is misschien wel een beetje toeristisch maar de vrolijkheid van deze mensen en vooral de kinderen die meedoen werkt erg aanstekelijk. Voor de muziek tijdens de voorstelling gebruiken ze zelf gemaakte bamboe instrumenten ook wel Anklung genoemd. Saung Angklung Udjo is opgericht om deze Anklung muziek en zijn bijbehorende muziek instrumenten in leven te houden. Als publiek kan je zelf ook mee doen met een bamboe instrument aan de kant en aan het eind van de voorstelling word je door de kinderen op het podium gesleept om samen te dansen.

5. Treinreis Bandung naar Yogjakarta

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Dit schijnt een van de mooiste treinreizen ter wereld te zijn en ik moet eerlijk zeggen; het landschap onderweg is prachtig! Je ziet bergen, rijdt over bruggen en door de mooiste rijstvelden.
Af en toe stopt de trein op een station. Als je echt even je benen wilt strekken kan je even uitstappen. Zorg wel dat je snel weer terug komt, je wil natuurlijk niet alleen achter blijven op het station!
Als je in de trein blijft, is er ook genoeg te zien. Kinderen lopen breedlachend over de rails en zwaaien naar de mensen in de trein. Ze willen maar al te graag (met jou) op de foto!
De treinkaartjes voor de reis van Bandung naar Yogyakarta kan je gewoon op Java zelf kopen.

6A. Borobudur sunrise

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
De Borobudur is met recht een van de mooiste tempels van heel Azië, zeker als je de tempel met de zonsopgang ziet. Je moet er wel heel vroeg voor opstaan maar dan heb je ook wat. In het donker loop je naar het topje van de Borobudur daar wacht je tot de zon opkomt. Hoewel je niet niet de enige bent is het zeker de moeite waard. Het is echt magisch om op zo’n bijzondere plek de zon op te zien komen. Om zes uur, als het golden hour begint, kan je de mooiste plaatjes schieten. Samen de zon op zien gaan op zo’n bijzondere plek was echt het hoogtepunt van onze reis.

6B. Borobudur 

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Een van mijn hoogtepunten van mijn rondreis door Indonesië was dus het tempelcomplex Borobudur, wat trouwens zonder Sunrise ook bijzonder mooi is. Deze boeddhistische tempel is reusachtig groot en prachtig gelegen op ongeveer een uurtje rijden buiten Yogyakarta. De tempel bestaat uit negen etages die de boeddhistische kosmos voorstellen. Op de bovenste etage vind je de centrale stoepa, die het nirwana voorstelt. De centrale stoepa wordt omringt door 72 kleine stoepa’s welke van onder naar boven de weg voorstelt die een boeddhist moet bewandelen om te worden opgenomen in het nirwana.

7. Prambanan

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Net iets minder bekend dan de Borobudur, maar minstens zo indrukwekkend is het Hindoeïstische tempelcomplex Prambanan. In tegenstelling tot de Borobudur is dit geen boeddhistische maar een hindoeïstische tempel. Dit complex bestaat uit verschillende bouwwerken en tempels, waarvan de drie hoofdtempels het meest indrukwekkend zijn. De rijkversierde bouwwerken zijn opgedragen aan de goden Shiva, Vishnu en Brahma, en de knappe details vertellen het verhaal van liefdesepos Ramayana.

9. Boottocht Banyuwangi naar Gigimanuk op Bali

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Je kan in Banyuwangi een kaartje kopen voor de veerboot naar Bali, de boot gaat meerdere keren per dag. Bij het instappen voelde ik me een beetje een sardientje in een blikje maar eenmaal aan boord zijn uitzichten fenomenaal. Omdat iedereen binnen naar een heel klein tv’tje zit te kijken (omdat ze bang zijn en niet kunnen zwemmen denk ik) heb je het prachtige uitzicht voor jezelf. De reis duurt ongeveer 30 minuten.

8. Ga op de foto met locals

Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië Hotspots Java, Indonesië
Voel je famous, op Java willen mensen vaak met je op de foto. Op straat, in de trein, bij de Borobudur, overal word je aangesproken. Toen wij de Botanische tuinen bezochten ontstond er spontaan een hele fotoshoot, met rijen mensen die met ons op de foto wilde. Heel erg grappig. Een gids vertelde ons dat het geluk brengt om op de foto te gaan met een (blanke) toerist, ook zouden de locals met deze foto’s pronken bij hun vrienden. Wat de reden ook is, het is wel grappig. Tip; maak ook steeds zelf een foto van dit grappige tafereel dan heb je thuis nog een leuk aandenken.

 

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie