Nr. 1 Rijbewijs halen

Nr. 1 Rijbewijs halen


Op mijn 18e ben ik braaf begonnen met rijles. Mijn toenmalige instructeur was erg van het benoemen en dan vooral de dingen die ik niet kon. Na 10 lessen pakte hij er een heuse afvink-lijst bij. ‘Dit kan je niet, dit kan je niet, dit kan je niet en hier gaan we het niet eens over hebben’ zei hij. Toen hij me na een paar weken vroeg waarom ik gestopt was heb ik hem een eigen lijst gestuurd met dingen die hij niet kon. Ik bleek dus niet echt een talent te zijn. Toch bleef het knagen, Nr. 1 Rijbewijs halen was een van de redenen om mijn-30-dingen lijst te maken en het eerste waar ik aan begon…

Elke week stapte ik in de auto bij Elka. Elka werd naast mijn rij-instructeur ook mijn psycholoog. Tijdens onze sessies hadden we het over de belangrijke dingen in het leven; mijn werk, haar kinderen en dat je een rotonde in de 2e versnelling moet nemen. Maar we hadden het vooral over mijn rij-angst. Ken je zo’n angst-vlaag als je in een achtbaan stijl naar beneden gaat? Of als je in slow-motion van je fiets valt? Zo’n vlaag die zich binnen een seconde vanuit je buik naar je keel is verplaatst? Mijn eerste 20 lessen bestond uit één grote vlaag, uit zweethanden en uit constant gescheld.

Na een 1,5 uur durende rij-sessie kwam ik tot het inzicht dat ik vooral bang was voor de dood. Dat ik iemand dood zou rijden of geplet zou worden tussen twee vrachtwagens. Ik zag de auto als een moordmachine in plaats van een vervoersmiddel. Ook bleek ik erg snel afgeleid. Eén les moest ik benoemen wat ik zag, dit bleek alles te zijn behalve de weg.

Elke week had ik theorie les van de 60 jarige Freek. Hij heeft me geleerd dat bejaarden levensgevaarlijk zijn, dat herten me toch een rotklap geven en dat niemand met een rijbewijs stopt bij een stopbord. Ook is Freek dol op rijmpjes; ‘Kijk je de voetganger in zijn oor, ga je voor. Kijk je de voetganger in zijn bek, blijf op je plek’ is mijn persoonlijke favoriet. Mijn theorie-examen heb ik in één keer gehaald, mijn praktijk-examen niet.

Mijn eerste examen was een grote roes, levensgevaarlijk ook. Toen de examinator me vroeg waarom ik de auto met een noodgang, schuin en op twee vakken had geparkeerd antwoordde ik; ‘Omdat jij zei dat ik hem zo snel mogelijk ergens neer moest zetten’. Het moge duidelijk zijn; vrienden zijn we niet geworden. Bij mijn tweede examen reed ik te voorzichtig. Toen ik werd ingehaald door een opa die wild tikkend naar zijn voorhoofd wees wist ik dat ik gezakt was.

Drie keer is scheepsrecht, mijn derde examen moest ik halen. Inmiddels wist ik dat ik wel kon rijden. Ik wist mocht er een zombie-apocalypse uitbreken kan ik mezelf naar een veilige plek brengen. Maar in de week voor het examen ging alles fout en ik werd geteisterd door nachtmerries. Vrachtwagens die recht op me afkwamen, kinderlichamen die onder mijn banden uiteen spatten, liters bloed op de voorruit en dat ik dan niet meer wist waar de ruitenwisser zat. De examinator vond dat ik heel goed én heel slecht had gereden. Ik denk dat ze me uiteindelijk uit medelijden een rijbewijs heeft gegeven.

Het heeft me 2 jaar, 80 rijlessen, een hele hoop geld en mijn eerste grijze haar gekost maar ik heb hem eindelijk; mijn rijbewijs!

Nr. 1 Rijbewijs halen Nr. 1 Rijbewijs halen

Mijn 30-dingen-lijst

(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

3 Reacties

plaats reactie

+ reageer