Nr. 11 Vrijwilligerswerk doen

Nr. 11 Vrijwilligerswerk doen


Ik vraag elk jaar een plaatje aan bij Serieus Request, ik sms als er een hulpactie op tv is en ik koop kinderpostzegels als leerlingen daar mee aan komen zetten. Aan de andere kant ontloop ik winkelstraat-wervers als de pest en heb ik in een donker verleden supermarktmuntjes en age coins in collectebussen gedaan (gerinkel is immers gerinkel). Om het goed te maken op mijn 30-dingen-lijst; Nr. 11 Vrijwilligerswerk doen. Op tv zag ik dat de Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind collectanten zocht. Bingo! Ik kreeg een collecte bus, een collecte straat, collecte foldertjes en een collecte week waar ik op moest wachten.

Toen het eindelijk zover was durfde ik niet meer. Waarom deed ik dit ook al weer? Niemand zit toch te wachten op iemand die bij je aanbelt terwijl je Boulevard kijkt met een bord bami op schoot? De eerste dagen van de collecteweek gingen dus ook collecte-vrij voorbij. Toen ik door al mijn smoesjes heen was en er serieus over nadacht om de bus dan maar zelf te vullen met geld, hees ik mezelf van de bank. Na een paar deuren was ik al over mijn aanbel-angst heen.

In de binnenstad betekend collecteren praten door een intercom. Soms werd ik naar binnen gebuzzed. Soms kwam er iemand speciaal naar beneden. Soms hoorde ik niets terwijl ik wel licht zag branden. Er was een man die na heel diep zuchten zei; ‘Ik wou dat ik dat geld had’. Er was een student die mij zijn biergeld gaf. Er was een man die mij vroeg waar hij dan van moest eten? Er was een man die zei; ‘De persoon die hier woont is er niet’, ik begreep niet wat dat er mee te maken had. Er was een man die mij vertelde dat hij niet meer open mocht doen van zijn dochter. Er was een vrouw die er al vanaf 1998 woonde nog nooit een collectant aan de deur had gehad. Er was een studente die ‘Nee’ zei en achter de deur wachtte. Toen ik bij haar bovenbuurvrouw aanbelde zei ze tijdens het open doen; ‘De rest is niet thuis dus je hoeft niet meer te bellen’ en smeet de deur voor de tweede keer in mijn gezicht dicht.

Er was een man met een traan op zijn gezicht getatoeëerd die op de hoek van de straat stond te wachten. Hij vroeg of ik iets nodig had. Ik vertelde dat ik niets nodig had maar de gehandicapte kinderen wel, verward gooide hij €2,- in mijn bus. Er was een man die me vertelde dat hij zich eerst moest aankleden en dat ik alvast binnen mocht komen. Beneden aan de trap hoorde ik zijn onderbuurman vragen wie er aan de deur was. Toen de inmiddels aangeklede man vertelde over het gehandicapte kind, antwoordde de onderbuurman snel dat hij niet thuis was. Er was een man die boos was omdat hij open had gedaan, dat deed hij normaal nooit en dat ging hij vanaf nu ook nooit meer doen. Daarna werd hij boos op mij, het was veel te laat om te collecteren en bovendien was deze straat te gevaarlijk voor een meisje alleen. Ik heb hem namens de gehandicapte kinderen bedankt en ben naar huis gegaan.

Ik heb een aantal dingen geleerd van het collecteren: bij het woord geld krijg je niets maar bij het woord kleinigheidje wel, communiceren via een intercom is een vak apart en de mensen met het minste geld geven het meest. Mijn onderbuurman die in de schuldsanering zit kwam 3 dagen achter elkaar met handen vol kleingeld aanzetten. Hij vertelde me trots dat iedereen die bij hem op bezoek kwam zijn zakken moest legen voor de gehandicapten en voor de buurvrouw, ik heb maar niet verder gevraagd. Al met al heb ik €78,85 opgehaald en daar zat geen enkel supermarktmuntje bij!

Nr. 11 Vrijwilligerswerk doen Nr. 11 Vrijwilligerswerk doen

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

2 Reacties

plaats reactie

+ reageer