Nr. 17 Alleen uit eten gaan

Nr. 17 Alleen uit eten gaan


In je eentje uiteten, vrijwel niemand doet het (zakenmannen uitgesloten). Lunchen kan dan wel weer alleen, terrasje pakken prima. Maar ‘s avonds eten in een restaurant wordt toch gezien als een gezellig, sociaal gebeuren en in je eentje sociaal zijn is toch een lastige opgave. Iemand alleen zien zitten in een restaurant, het heeft toch iets ongemakkelijks, iets sneu’s, alsof je met iemand had afgesproken die niet is komen opdagen. Allemaal vooroordelen natuurlijk. Misschien zijn deze alleen-eters bewust single, misschien zijn het wel food recensenten en misschien willen ze gewoon lekker eten zonder dat iemand over calorieën begint te zeiken. Want waarom zou je niet alleen uit eten kunnen? Ik had Nr. 17 Alleen uit eten gaan op mijn 30-dingen lijst gezet, dus ik moest wel.

Op internet is er van alles te vinden over alleenstaande-eters. Tips als: ‘vermijd piekuren’ en ‘neem een leesboek mee’, maar ook reacties als: ‘Man, man, man, is dit gewoon niet een manier om de sociale wereld te laten zien hoe vriendloos je wel niet bent? Haal het gewoon af en ga het thuis eten in je boxer, desnoods met Asian porn aan’ (ik verzin dit niet) zijn niet vreemd in de wereld van de alleenstaande-eters-fora.

Toen de avond viel sloeg de twijfel toe. Ben ik vriendeloos? Wat heb ik te bewijzen en aan wie? Zal ik gewoon iets bestellen in mijn boxer? En wat is Asian porn? Ik gaf mezelf nog een half uur om smoesjes te bedenken, overwoog nog even om duizeligheid te faken en spontaan flauw te vallen maar er was verder niemand thuis dus dat had ook niet zo gek veel zin. Daar ging ik dan, alleen.

Als ik het restaurant nader ontstaat spontaan het eerste probleem: waar ga ik zitten? Rechts met uitzicht op het restaurant of links met uitzicht op de straat? Ik loop langs, ik loop nog een keer langs en als het echt raar begint te worden ga ik links zitten. Het meisje dat over mijn wijk gaat wacht voordat ze naar mij toe komt, ik denk dat ze wacht op mijn gezelschap. Ik besluit heel erg om mij heen te kijken richting het restaurant. Het werkt, mijn-wijk-meisje vraagt of ik iets wil drinken, in een soort van blinde paniek bestel ik een speciaal biertje terwijl ik eigenlijk meer een wijn-meisje ben. Als mijn-wijk-meisje doorheeft dat er echt niemand anders meer komt, krijg ik ook de dinerkaart. Meteen dient het tweede alleen-eter-probleem zich aan; de happen van de plank kunnen alleen met z’n tweeën besteld worden. Het wordt dus een hoofd- en nagerecht. Ik besluit een pannenkoek te nemen, daar kun je nooit verkeerd mee gaan. Iedereen die langskomt kijkt mij aan met ogen vol medelijden. Om mezelf op te vrolijken teken ik een smiley met stroop. Ik kijk, ik drink, ik eet en ik kijk weer. Ik tel 8 auto’s (waarvan een lesauto), ik zie een bijna ongeluk, tienermeisjes in korte broekjes op de fiets, en iets waarvan ik bijna zeker weet dat het een drugsdeal is.

Als je eenmaal gewend bent aan het gestaar heeft het eigenlijk best iets mindfullness-achtigs. Tijdens mijn heerlijke toetje (een reuze ijsmacaron met framboos mmm) verbaas ik mij over het feit dat de mensen die wel samen uiteten zijn eigenlijk niets met elkaar te bespreken hebben, dat probleem heb ik in ieder geval niet!

Nr. 17 Alleen uit eten gaan

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie