Nr. 18 Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion

Nr. 18 Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion


Vroeger was ik voor Ajax maar dat was vooral omdat mijn vader ook voor Ajax was. Na de eerste helft moest ik altijd naar bed. Stiekem ging in ik dan boven aan de trap liggen, aan het geschreeuw van mijn vader kon ik dan de uitslag afleiden.
Later was ik vooral voor Oranje en sinds ik in Zwolle woon (en Pec Zwolle het best goed doet) ben ik ook voor Zwolle. Niet dat ik het heel erg volg ofzo maar meer als het mij uitkomt. Ik heb in mijn leven heel wat wedstrijden gezien maar ben nog nooit in een echt stadion geweest, daarom op mijn 30-dingen- lijst; Nr. 18 Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion.

Ik ging met mijn schreeuwende voetbal-vader naar Pec Zwolle vs. Excelsior. Het parkeren was al een avontuur op zich. In de buurt van het stadion gelden blijkbaar andere verkeersregels die ik waarschijnlijk net even gemist heb tijdens mijn rijexamen. Iedereen loopt op de weg, auto’s worden overal geparkeerd en wegen worden zonder enige reden afgesloten.

Overal liepen mensen in het blauw; blauwe sjaals, blauwe petjes, blauwe vlaggen, blauwe jassen. We hadden als snel door dat we minstens een blauw petje en een blauwe sjaal nodig hadden, om erbij te horen. Ik rende snel heen en weer naar de fanshop terwijl mijn vader uitgebreid gefouilleerd werd door een enorme beveiliger.

Eenmaal binnen begon het grote aanmoedigen. Er zijn een aantal dingen belangrijk bij het aanmoedigen. Ten eerste moet je hard kunnen schreeuwen als er gescoord word (dit geld overigens ook als er net niet gescoord word.) Ten tweede moet je mee kunnen klappen met een trommel die sporadisch een soort van ritme aangeeft. Ten derde moet je heel hard kunnen fluiten als de scheidsrechter een verkeerde beslissing neemt. En last but not least; je moet heel hard kunnen zingen (dit hoeft overigens niet zuiver te zijn.)

De Pec Zwolle liedjes blijken echte literaire pareltjes, geschreven in een heus ABAC schema;
Een echte Zwollenaar zal blijven zingen.
Een echte Zwollenaar zal blijven staan.
Een echte Zwollenaar zal blijven springen.
En dat allemaal voor die ene naam.
(Jelelelelelele-jelelelelelele-jelelelelelele-jelelelele)

Wat ook goed is om te weten; elke beslissing die de scheidsrechter maakt in het voordeel van de tegenpartij is altijd de verkeerde. Blijkbaar heeft de scheidsrechter dit zelf niet in de gaten en is hij een beetje doof. Dus schreeuwt iedereen heel hard, om hem een beetje te helpen denk ik…
‘Dat is toch duidelijk buitenspel’
‘Hij stelt zich gewoon aan’
‘Dat was hands blinde’

Mijn vader had ondertussen de rol van voetbalanalist op zich genomen, Hans Kraay jr. was er niks bij. Hij vertelde me precies wat er gebeurde en wat er eigenlijk had moeten gebeuren. De 14-jarige jongens achter ons keken de wedstrijd live op hun telefoon want ‘daar had je veel beter zicht’. Volgens de tv-commentator was het een boeiende wedstrijd maar daar dacht m’n persoonlijke analist heel anders over.

We moesten vanaf het begin van de wedstrijd eigenlijk al naar de wc. Maar ja, wanneer ga je? Zal je net zien dat je wat mist. Na grondig overleg besloten we om beurten te gaan, ik eerst. Net toen mijn vader op de wc zat scoorde Zwolle. Hulpeloos schreeuwde ik met de blauw-witte massa mee. Toen hij terug kwam scoorde Excelsior. Pec Zwolle vs. Excelsior 1-1 en daar hoefde ik niet eens voor op te blijven.

Nr. 18 Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion Nr. 18 Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion Nr. 18 Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion

Mijn 30-dingen-lijst

(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie