Nr. 19 Een levensmotto vinden

Nr. 19 Een levensmotto vinden


Niets is zo irritant als een spreuk aan de wand! Sommige mensen geloven niet in motto’s, andere zweren hierbij. Ik heb het altijd fascinerend gevonden; uitspraken, quotes, spreuken waar mensen zich aan vasthouden. In mijn studententijd hing de (gezamenlijke) wc vol met dat soort tegeltjes, maar er hing er nooit één tussen waarvan ik dacht; dat is de mijne. Volgens personeelsnet blijken mensen gelukkiger te zijn als ze een levensmotto hebben. Vrouwen met een motto zijn zelfs 0,8% gelukkiger dat vrouwen zonder motto, en wie wil er nou niet 0,8% gelukkiger zijn?! Daarom op mijn-30-dingen-lijstNr. 19 Een levensmotto vinden.

Op internet vond ik de quiz: Welk levensmotto past het best bij jou? Op de vraag: ‘Wat doe je het eerst als je thuis bent?’ Kan ik kiezen tussen antwoorden als ‘Weer naar buiten om iets fouts te doen (bijv. grafitti spuiten, stelen etc.)’ en ‘Mijn vriendin opbellen en uitschelden omdat ze gemeen deed vandaag’ (ik verzin dit niet). Volgens deze zeer betrouwbare internet-quiz is mijn levensmotto: Don’t dream your life, but live your dream. Maar dat komt vooral omdat ik vertik mijn vriendin uit te schelden en omdat ik niet precies weet welk fout gedrag er onder etc. valt.

Ik ben opgegroeid met het motto: Behandel de ander zoals je zelf behandeld wil worden. Wat naast een prachtig motto ook de reden voor tientallen huilbuien is geweest. Ik verwachte namelijk dat andere ook alles uit hun handen zouden laten vallen om mij te komen helpen met mijn hartverscheurende liefdesverdriet, waarvan ik zeker wist dat het nooit meer over zou gaan. Je schept toch verkeerde verwachtingen, en daarbij heb ik een eigen motto nodig, iets van mezelf.

Van het concert des levens heeft niemand een program is veel te ouderwets en Het leven is als Lucille Werner, het kan raar lopen is gewoon gemeen. Helaas zijn veel van deze quasi filosofische lijfspreuken ontzettend irritant optimistisch. Het leven is een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen bijvoorbeeld. Soms is het leven geen feest, soms is het leven even helemaal geen feest, hoeveel van die kut slingers je ook ophangt Loesje!
Het leven is net Ganzenbord, je kunt telkens opnieuw beginnen tenzij je in de put blijft zitten begint al meer in de richting te komen. Het heeft iets geruststellends, iets waarbij je zelf invloed kan uitoefenen. Behalve als je in de put zit maar dan is het afwachten tot iemand het bordspel door de kamer heen smijt (tenminste zo ging dat bij ons altijd). Het leven gaat niet altijd over rozen, maar paardenbloemen zijn ook mooi. Tevreden zijn met wat je hebt. Mooi, maar paardenbloemen zijn weer het andere uiterste. Dat is onkruid en hoewel onkruid niet vergaat zet je het ook niet in een vaas op tafel neer.

Net als ik het op wil geven vind ik een prachtige quote van Martin Luther King: Het is altijd het juiste moment om iets goeds te doen. Simpel, positief maar niet te. Kort genoeg om mooi te zijn en vaag genoeg om het zelf in te kunnen vullen. Iets goeds. Iets goeds voor de ander, iets goeds voor jezelf, iets goeds voor de wereld. Gewoon iets goeds doen. Is dat uiteindelijk niet wat we allemaal willen in het leven, iets goeds?
Ik weet eigenlijk niet of quotes ook onder levensmotto’s vallen maar ik voel me meteen 0,8% gelukkiger en daar heb ik helemaal niemand voor hoeven uitschelden!

Nr. 19 Een levensmotto vinden

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie