Nr. 23 Leren reanimeren

Nr. 23 Leren reanimeren


In groep 8 heb ik mijn EHBO diploma gehaald (jeeeh). Het enige wat ik me nog kan herinneren is de geur van desinfecteermiddel op de reanimatiepop en het verband dat ik vooral gebruikte als mummie kostuum. Veel is er dus niet blijven hangen. Sterker nog als er iemand voor mijn neus in elkaar zou zakken zou ik niet weten wat ik moet doen (behalve 112 bellen en in paniek raken dan). Daarom op mijn 30-dingen-lijst; Nr. 23 Leren reanimeren.

Reanimeren doe je altijd in groepen (wist ik ook niet), onze reanimatiegroep word getraint door Rode Kruis vrijwilliger/instructeur Hester. Binnen 3 minuten weten wij alles over de Utrechtse Hester en haar kort pittige kapsel. Zo werkt haar ene dochter met vlijmscherpe messen in een keuken met zeven jongens en neemt haar andere dochter altijd hagelslag mee op vakantie. Hester blijkt een echte EHBO-freak te zijn. EHBO is haar lust, haar leven en haar hobby. Wat voor de één vissen is, is voor Hester een lekker potje reanimeren. Hester heeft in haar 20-jarige EHBO bestaan twee keer iemand moeten reanimeren en twee keer is dit niet goed afgelopen. Na deze opbeurende introductie beginnen we aan de cursus want reanimeren kan je leren!

Voor ons op de grond liggen twee halve plastic mannen klaar. We noemen ze; Sjors en Sjimmy. Ik en mijn groepje oefenen op Sjors, het andere groepje zal het met Sjimmy moeten doen. We repeteren eerst het gedeelte voorafgaand aan het reanimeren. We kijken of de kust veilig is, we schudden Sjors door elkaar, we vragen hem ‘of het wel goed met hem gaat’, we schreeuwen tegen omstander één ‘dat hij 112 moet bellen’ en tegen omstander twee ‘dat hij een AED moet gaan halen’. Deze situaties worden door beiden groepen zeer serieus en ingeleefd nagespeeld, GTST is er niets bij.

Als Hester tevreden is over onze acteerkunsten beginnen we aan het echte werk; het reanimeren. Al snel blijkt dat Sjors en Sjimmy eigenlijk terug hadden gemoeten naar de fabriek voor een opfrisbeurt. Terwijl ik de 30 borstcompressies oefen kraakt en piept Sjors aan alle kanten. Soms tikt hij ook maar dat betekend volgens Hester alleen maar dat ik zijn rib heb gebroken. Na de compressies is het tijd voor het beademen. ‘Pak hem plat op z’n bek’ zegt Hester op z’n Utrechts. Dit word ook uitvoerig en om beurten flink geoefend. Ondertussen verschijnt er een ietwat verwarde man in de deuropening. Hester vraagt hem ‘of hij op zoek is naar alcohol en drugs?’, wat ik een vrij verwarrende vraag vind tijdens het in leven proberen te houden van Sjors.

Omdat Sjors nog steeds niet blijkt te ademen moet er een AED aan te pas komen. Een AED is een soort Tom Tom alleen dan voor EHBO. In plaats van ‘hier linksaf’ en ‘indien mogelijk omkeren’ zegt hij dingen als: ‘raak het slachtoffer niet aan’ en ‘pas twee beademingen toe’. Op de AED zit een rode knop om Sjors een flinke schok toe te dienen. Hester legt ons uit dat we hiermee als het ware op het reset knopje van Sjors drukken. Omdat Sjors van plastic is en niet echt mee werkt, maak ik zelf de bijpassende geluidseffecten maar.
We reanimeren allemaal twee minuten achter elkaar, we moedigen elkaar aan en we smeken Sjors om in godsnaam vol te houden. We doen wat de AED zegt tot onze onzichtbare hulpdiensten eindelijk zijn gearriveerd.

Na het oefenen van de stabiele zijligging is de cursus afgelopen. Sjors en Sjimmy gaan terug in hun tas en wij krijgen allemaal een certificaat (jeeh). Nu maar hopen dat deze informatie iets beter blijft hangen!

Nr. 23 Leren reanimeren Nr. 23 Leren reanimeren

Mijn 30-dingen-lijst

(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

 

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie