Nr. 24 Naar een waarzegger

Nr. 24 Naar een waarzegger


Mijn moeder is als twintiger naar een waarzegger geweest, die zag binnen een jaar een trouwerij, een huis met een achterom en twee kinderen. Mijn moeder dacht; ‘die vrouw is niet goed bij haar hoofd’ en ‘niet met mijn huidige vriend’. Maar een jaar later was ze getrouwd met mijn vader, zwanger van mij en woonde ze in een twee onder een kap met een achterom. Hoewel het uiteindelijk drie kinderen zijn geworden, heeft dit verhaal mythische vormen aangenomen in onze familie. Op mijn 30-dingen-lijst kon Nr. 24 Naar een waarzegger dus niet ontbreken.

Hoewel veel mensen in mijn directe omgeving het vooral zweverige onzin vinden, maakte ik een afspraak samen met mijn medestander aka moeder. Er bleken een aantal regels te zijn: Ik moest een foto van een dierbare mee nemen in een witte envelop. De foto mocht ik niet afknippen en de envelop mocht ik niet dichtplakken. Sieraden mochten alleen om als ik ze nooit afdeed en het was €50,- per persoon. Ik stelde me een heksenhuis voor met een zolder vol kaarsen en spinnenwebben. Ik stelde me een glazenbol voor met rook erin en een tafel vol tarot kaarten. Ik stelde me een vrouw voor met vuurrood haar, een tulband, gouden ringen in haar oren en een pukkel op haar neus.

We kwamen aan in een Vinex-wijk waar een wat oudere maar vitale vrouw de deur open deed. Ze schreeuwde iets naar haar man die blijkbaar in een andere kamer zat en leiden ons naar haar Vinex-zolder. Er waren geen kaarsen, geen ringen, geen kaarten en geen pukkels. Wel veel boeken, beeldjes en foto’s, het leek warempel wel een gewone zolder. We gingen zitten in rieten stoelen en wachten tot het water voor de thee zou koken, want zonder thee geen toekomst. Dit leek uren te duren, ondertussen klonk er van beneden gehoest en televisie geluid.

De waarzegger, die Thekla heette en iedereen met schatje aansprak, vertelde ondertussen haar levensverhaal. Ik zou er 3 boeken over vol kunnen schrijven. Toen er eindelijk thee was konden we aan de toekomst beginnen. Ze nam een slok, keek me recht aan en zei; ‘Je hebt 4 teleurstellingen gehad in je leven’ en als het hondje van Pavlov begon ik meteen te snikken. Van de spanning, van de thee, van het ontbreken van de pukkel, van de waarheid, wie zal het zeggen? Ze pakte mijn envelop en begon over de foto’s te wrijven. Ze zag liefde, echte vrienden, een miniatuur hartje, een studie, een dode oma die mij af en toe in de goede richting duwt en binnen 3 jaar een huisje, een boompje en twee beestjes van kinderen.

De verdere sessie hing ik aan haar lippen, zoals een kleuter naar de juf luistert bij het voorlezen, helemaal in trance. Als ze had gezegd dat ik mijn nier aan haar moest afstaan had ik dat meteen gedaan, gelukkig zag ze geen nieren in mijn toekomst. Of het nu waar is of niet, of ik het nu geloof of niet, het was een bijzondere ervaring daar op dat Vinex zolderkamertje. Nu is het afwachten of dit verhaal ook mythische vormen aan gaat nemen, hoewel ze niets heeft gezegd over een achterom…

Nr. 24 Naar een waarzegger Nr. 24 Naar een waarzegger
Nr. 24 Naar een waarzegger Nr. 24 Naar een waarzegger

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

 

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

2 Reacties

plaats reactie
  • Renee Buys

   Ha Bianca,

   Leuk dat je ook een keer naar een waarzegger wilt. Als je via de facebook-site van Pink Parachute een persoonlijk bericht stuurt, kan ik je de gegevens toesturen.

   Groetjes,
   Renee

+ reageer