Nr. 25 Ballonvaart maken

Nr. 25 Ballonvaart maken


Een luchtballon, ik heb het altijd fascinerend gevonden. Het heeft iets magisch, iets sprookjesachtigs. Mijn vader vindt het maar niets, vooral omdat mijn moeder mee gaat denk ik. Ik vertel hem dat er al eeuwen ballonvaarten gemaakt worden; op 19 september 1783 ging de eerste passagiersballon de lucht in, aan boord een schaap, een haan en een eend. Het idee was eerst om een koe de lucht in te sturen, dan zou er in ieder geval nog vlees zijn als hij ter pletter viel. Mijn vader vraagt of we al een kist hebben uitgezocht… Op mijn 30-dingen-lijst Nr. 25 Ballonvaart maken. 

Samen met de ballonvaartman zetten we de ballon in elkaar; schroefjes, draadjes, touwtjes. Terwijl ik bid dat zijn Ikea kast steviger is dan de mijne, stijgen we gevaarlijk snel op. Eenmaal boven is er eigenlijk niets engs aan. Behalve als ik recht naar beneden kijk, dan heb ik de neiging om uit het mandje te springen. De angst om te springen schijnt een vorm van hoogtevrees te zijn, en volgens het internet heeft (bijna) iedereen deze gedachte wel eens gehad. Als ik langs water loop heb ik ook de neiging om mijn telefoon erin te gooien, daar schijnt dan weer niemand last van te hebben volgens het internet.

Omdat we met de wind mee varen is het boven windstil. Alles beneden beweegt, rijdt, speelt en doet, maar dan zonder geluid. Alsof de wereld even op mute staat. Ergens in Utrecht is een muziekfestival en het geluid wordt door de wind met vlagen onze kant opgeblazen. Honden blaffen en kinderen zwaaien en schreeuwen naar ons. Wij blaffen, zwaaien en schreeuwen terug. Nederland van boven is prachtig, de vormen, de lijnen, de figuren. De rijen waaruit een dorp bestaat, de vorm van een bos, dat elke tuin in Leidsche Rijn een trampoline heeft.

Het dalen is wel een dingetje. ‘In principe is landen de omgekeerde procedure van het opstijgen’ aldus de ballonvaartman (een ware filosoof) maar de praktijk blijkt toch een stuk lastiger. Utrecht is te dichtbevolkt, daarna volgen glazen kassen, snelwegen en velden vol koeien. Hoe moeilijker de ballonvaartman begint te kijken, hoe meer ik begin te twijfelen aan mijn kist keuze.

Plotseling doemt er een koe-loos-veld op en dan gaat het heel snel. Voordat ik het weet liggen we op de grond in de achtertuin van een boze boer. Omdat je nooit precies weet waar je heen vaart, weet je ook niet precies waar je neerkomt. Terwijl wij de ballon weer uit elkaar halen is de ballonvaartman verwikkeld geraakt in een ballon-smeergeld affaire. Het is een kaping situatie geworden, de boer wil ons niet laten gaan voordat er is betaald. Mijn feitje dat ze vroeger ankers gebruikte om te landen, en dat die voor veel meer schade zorgde zal ook niet echt geholpen hebben. Al met al duurt het nog een uur voordat de boze boer ons laat gaan.

Daarna drinken we een drankje en proosten we op het ballonnen bestaan. Op de blaffende honden, op de boze boeren, op de zwaaiende kinderen, op de trampolines, op hoogtevrees, op al het moois, op het leven en dat we weer veilig geland zijn!

Nr. 25 Ballonvaart maken Nr. 25 Ballonvaart maken Nr. 25 Ballonvaart makenNr. 25 Ballonvaart maken Nr. 25 Ballonvaart maken  Nr. 25 Ballonvaart maken Nr. 25 Ballonvaart maken

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

2 Reacties

plaats reactie

+ reageer