Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien

Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien


Ik kan niet omgaan met naald en draad, ik zou niet weten hoe een naaimachine werkt en als er iets kapot is gooi ik het gewoon weg. In tegenstelling tot mijn oma die zelfs de gaten in haar sokken stopt. Bij mijn ouders stond er vroeger een speciale wasmand, daar deden we alle kleren in die kapot waren of vermaakt moesten worden. Als oma op bezoek kwam werkte ze die hele mand weg, oma-arbeid noemde wij dat.
Voor mijn werk heb ik vaak verstelwerk. Knopen die losgaan, naadjes die openspringen of gaten die spontaan ontstaan. Theaterleerlingen zijn niet bepaald de meest voorzichtige leerlingen zullen we maar zeggen. Meestal gooi ik deze kleren weg of gaan ze naar mijn oma of m’n moeder. Nu ik in de 30 ben ik wil het zelf kunnen. Ik hoef geen kijk-mij-eens-mijn-eigen-gordijnen-naaien-naaier te worden maar een knoop aannaaien of een naadje dichten moet wel haalbaar zijn lijkt me. Dus ik belde mijn oma voor nr. 28 op mijn 30-dingen-lijst; Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien. 

Voordat ik achter de naaimachine mag moet ik eerst oefenen op een oefen-lapje. Oma verteld dat er vroeger geen geld was voor oefenlapjes. Vroeger oefende ze tijdens de naailes op vloeipapier dat in schoenendozen zat, ik vind het al moeilijk om dit oefenlapje heel te laten. Ik leer verschillende soorten steken: de kruissteek, de stiksteek, de rijgsteek en de zoomsteek. Ik grap dat deze termen niet zouden misstaan in een ondergrondse martelpraktijk maar oma kan er niet om lachen. Verstelwerk blijkt een serieuze zaak. Ondertussen zijn we aangekomen bij het onderdeel knopen aannaaien. Er blijken verschillende soorten knopen te zijn met elk hun eigen vastmaak-methode.

Op de huishoudschool kreeg oma een cijfer voor elk steek, voor elke knoop, voor elk vloeipapier-oefen-lapje. Ze geeft zichzelf nog steeds cijfers en daar blijft het niet bij. Zo krijgt de hulp een 4 voor het strijken van de servetten (blijkbaar kan je die ook strijken?!), mijn 3-gats-knoop daarentegen krijgt een 7- (yes) .
Na de lunch vind mijn oma dat ik klaar ben voor de naaimachine! Ik blijk een natuurtalent. Aan het eind van de dag krijg ik geld van oma, waar ik meteen een fel roze naaimachine van koop.

Voor een theatervoorstelling die ik aan het regisseren ben had ik op de een of andere manier bedacht dat ik een vlieger van spijkerstof zou gaan maken. Na een paar weken uitstellen moest ik er toch echt aan geloven en hoe moeilijk kon het nou helemaal zijn? Ik was toch een natuurtalent? Vol goede moed pak ik mijn roze naaimachine erbij.
Er zijn stekkers, pedalen, draadjes, snoertjes, naalden en een gebruiksaanwijzing bij die menig huwelijk zou opbreken. Na een paar uur had dat roze kreng me eronder en bel ik huilend mijn moeder. Ik bleek een kindernaaimachine te hebben gekocht, het pedaal komt amper bij de grond. Samen hebben we de vlieger gemaakt (lees mijn moeder heeft alles gedaan en ik heb voor de sier een paar stukjes stof vastgehouden).

Een vlieger was misschien net iets te hoog gegrepen maar een knoop aannaaien dat moet wel lukken, ik had immers een 7-. En anders moet ik toch ook maar een speciale wasmand kopen…

Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien

Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien Nr. 28 Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien

Mijn 30-dingen-lijst

(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie