Nr. 3 Gaatjes in oren

Nr. 3 Gaatjes in oren


Het is alweer even geleden dat ik over mijn 30-dingen-lijst schreef; 30 dingen die ik wil doen in mijn 30e levensjaar. Inmiddels heb ik al het een en ander afgestreept. Nu leek het mij wel zo leuk om jullie ook een beetje op de hoogte te houden. Hierbij mijn eerste blog in de categorie 30-dingen-lijst; Nr. 3 Gaatjes in oren. 

Van mijn moeder mocht ik pas gaatjes op mijn 18e verjaardag, ‘Dan ben je volwassen en mag je zelf beslissen of je gaten in je lijf wilt laten maken!’. Op mijn 15e besloot ik dat ik volwassen genoeg was en op een woensdag ben ik na school naar de juwelier in het dorp gegaan. Toen deze lieve meneer (die mijn ouders goed kende) vroeg of ik toestemming had, heb ik keihard gelogen. Ik was immers 15 en dat was heus wel oud genoeg om zelf te bepalen dat ik gaten in mijn lijf wilde laten maken. Het oorbellen-pistool werd tevoorschijn gehaald en de lieve juwelier schoot zo twee zilveren knoppen mijn oren in. Ik kreeg een flesje Sterilon mee en stond binnen 5 minuten weer buiten. De rekening heb ik op de rekening van mijn vader laten zetten.
Ik voelde me heel wat en keek in elke spiegel van elke geparkeerde auto naar mijn gaatjes. Dat gevoel duurde om precies te zijn 10 minuten. Tot ik thuis kwam en mijn moeder begon te schreeuwen; ‘Dat ik er zeker spijt van zou krijgen’. En hoewel je als puber nog liever dood gaat dan dat je je moeder gelijk geeft, spijt kreeg ik. Mijn oren zijn altijd ontstoken geweest, hoeveel flesjes Sterilon ik er ook op smeerde. Ik heb altijd gedacht dat het een soort wraak was, omdat ik iets had gedaan wat niet mocht. Wraak van mijn moeder/van het universum/van God, en laten we eerlijk zijn van die eerste had ik nog het meest te vrezen. Na een jaar heb ik ze er uit gehaald.

Toen ik 15 jaar later bij Marcia op bezoek was in Amsterdam en mijn 30-dingen-lijst liet zien, besloten we dat Nr. 3 Gaatjes in oren de eerste zou worden om af te strepen. Het voelde als een rebelse daad, een stoere beslissing, net als vroeger.
De volgende dag stapte we een piercing shop binnen, de jongen achter de balie zat helemaal onder de tatoeages. Ik keek naar de enorme tunnels in zijn oren en vroeg me net af hoeveel vingers ik daar in zou kunnen stoppen toen hij vroeg of hij mij ergens mee kon helpen. ‘Ja’ zei ik zachtjes ‘dat denk ik wel’. Ik legde het verhaal uit en voor ik het wist lag ik op een brancard achter de balie, had de tattoe-tunnel-jongen zwarte handschoentjes aan getrokken en kwamen er allerlei soorten naalden uit allerlei soorten laadjes tevoorschijn. Dat hij ondertussen verhalen vertelden over ontstoken piercings en bloedende tatoeages hielp niet echt mee. Hij pakte, in mijn ogen, een vrij grote naald voor zo’n klein gaatje en vroeg of ik het zeker wist. Ik keek naar zijn oren, wist nu bijna zeker dat daar minstens 3 vingers in zouden passen en durfde geen nee te zeggen. De tattoe-tunnel-jongen prikte mijn gaatjes door en deed er twee zilveren knoppen in. Binnen 5 minuten stond ik weer buiten, dit keer kreeg ik geen Sterilon mee en ik moest de rekening ook zelf betalen…

 

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie