Nr. 30 Een maand lang vegetarisch eten

Nr. 30 Een maand lang vegetarisch eten


‘If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian’ aldus Paul McCartney. En na een bezoek aan de kinderboerderij wist ik het zeker; Ik (6 jaar) zou vanaf nu nooit meer vlees eten! Mijn moeder dacht daar toch een beetje anders over en vertelde me dat vegetariërs vleesvervangers moeten eten. Deze vervangers waren toevallig net alle dingen die ik niet lusten. Mijn vegetarische periode heeft 3 uur geduurd, tot het avond eten om precies te zijn ;). Deze keer ben ik van plan om het iets langer vol te houden. Bij deze van mijn 30-dingen-lijst; Nr. 30 Een maand lang vegetarisch eten.

Er zijn veel redenen om geen vlees te eten; omdat je op je bord de moeder van Bambi ziet liggen, omdat je eigenhandig het milieu wil redden, omdat je gezond wil leven of omdat je (bijvoorbeeld) geloofd in reïncarnatie en niet het risico wil lopen je eigen opa op te eten. Ook blijken er verschillende soorten tariërs te zijn; flexitariërs (af en toe vlees), pescotariërs (wel vis), pollotariërs (wel kip), passieve vegetariërs (mensen die zelf nooit vlees kopen maar het wel opeten als het voor hun neus staat) en knakworstvegetariërs (kinderen die geen dieren willen eten maar knakworsten nog te lekker vinden).

Mijn vriend wilde in tegenstelling tot mijn moeder wel mee doen met mijn experiment. Wel werd er meteen een joker ingezet; zijn verjaardags diner. De tweede dag ging het meteen al mis, tijdens het eten kwam ik erachter dat ik toch vlees aan het eten was (oeps). Koppie erbij vanaf nu. Na een week kwamen de vleesvervangers mijn neus uit, we spraken af om het vlees niet perse te vervangen maar om nieuwe recepten zonder vlees uit te proberen. Ook was ik compleet vergeten dat ik die maand een etentje had georganiseerd en een dubbele afspraak had gemaakt. Dus vriendlief heeft een vegetarisch 3 gangen diner gekookt voor 7 man omdat ik zo nodig een maand lang vegetarisch wilde eten…

Wat mij verder opviel is dat iedereen er iets van vind. Sommige mensen reageren zelfs vrij agressief. Ze vinden vegetariërs tofu-knagers met een wereld-redder-complex, geitenwollen-sokken-hippies met selderij-stengels en vlees-nazi’s. Ik heb mezelf zelfs een aantal keer flink moeten verdedigen; Waarom at ik geen vlees? Waarom is dat zo nodig beter? En vroeger in de oertijd aten we toch ook vlees! Ik vroeg andersom; Waarom eet jij wel vlees? Waarom is dat zo nodig beter? En vroeger in de oertijd sloegen we elkaars met een knots de hersens in, moeten we dat ook maar weer gaan doen?!

De conclusie van mijn vleesloze maand: ik heb heel veel nieuwe recepten en ik heb het vlees niet echt gemist. Nu ik een aantal maanden verder ben eet ik (bijna) helemaal geen vlees meer. En Nee, ik zit niet bij de vlees-politie en Ja, iedereen moet lekker doen wat hij/zij wil. Het scheelt ook dat ik nu veel meer lust 😉

Nr. 30 Een maand lang vegetarisch eten Nr. 30 Een maand lang vegetarisch eten

Mijn 30-dingen-lijst
(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

 

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie