Nr. 5 Inschrijven castingbureau

Nr. 5 Inschrijven castingbureau


Morgen betaal ik die rekening, morgen ga ik echt sporten, morgen begin ik in dat boek, morgen stop ik met roken. Iedereen stelt dingen uit, dat is volkomen normaal. Mijn uitstelgedrag is niet helemaal normaal. Er is namelijk iets dat ik al jaren uitstel, al 18 jaar om precies te zijn. Nou ben ik altijd al een flinke uitsteller geweest maar zelfs voor mij is dit een nieuw dieptepunt. Dit ding drukt op mijn schouders en zit me achterna in mijn droom, dit ding kon dus niet ontbreken op mijn 30-dingen-lijst. Nu hoor ik je denken; ‘is het misschien de honger de wereld uit helpen? Of een medicijn ontwikkelen tegen kanker?’ Het antwoord is helaas; ‘nee’. Hetgeen ik om de een of andere onduidelijke reden blijf uitstellen is; Nr. 5 Inschrijven castingbureau.

Het begon allemaal toen ik twaalf werd, omdat ik actrice wilde worden kreeg ik als verjaardagscadeau; een dag figureren in GTST. Die dag heb ik twee dingen geleerd: figuranten moeten de hele dag doen met een cola en ik moet me inschrijven bij een castingbureau. Toch heb ik dit zoveel jaar later nog steeds niet gedaan en de vraag is waarom niet? Het is geen hogere wiskunde ofzo, het enige wat ik moet doen is foto’s maken en deze opsturen. De eerste stap (het foto’s maken) is de afgelopen jaren meerdere keren gelukt, ik heb ze alleen nooit opgestuurd.

Ik probeer heus wel aan mijn uitstel gedrag te werken en gestructureerd(er) door het leven te gaan. Zo maak ik constant to-do-lijsten. Vaak schrijf ik er wel dingen op die ik al gedaan heb, zo ziet zo’n lijst er meteen een stuk gezelliger en haalbaar uit. Helaas blijven er altijd dingen op die lijst staan die niet worden afgestreept. Deze dingen verschijnen dan weer op de volgende lijst, waar ze vervolgens ook weer worden doorgeschoven. En zo dames en heren ontstaat de vicieuze to-do-lijst cirkel

Waarom stel ik toch dingen uit? Is het gebrek aan motivatie? Perfectionisme? Te veel afleiding? Volgens de altijd betrouwbare Dr. Internet is uitstelgedrag gelukkig geen ziekte maar kan het wel leiden tot de volgende symptomen: een knagend schuldgevoel, frustratie dat je hebt gefaald en een laag zelfvertrouwen. Ook kan problematisch uitstelgedrag aangeboren zijn (oei) en komt het niet voort uit luiheid maar uit diverse angsten. Volgens de Amerikaanse psycholoog Neil Fiore en de Men’s Health is Chronisch uitstellen vaak een neurotische vorm van zelfbeheersing. Nou heb ik last van veel dingen, die angsten en dat neurotische komen me bekend voor maar dat chronische is nieuw voor me. In de angst om te falen herken ik mezelf wel. ‘Wat als het niet lukt?’ of ‘Wat als het wel lukt’ en ‘Wat als ze er achter komen dat ik het toch niet kan?’. Wie ze in dit geval zijn is mij ook niet helemaal duidelijk.

En natuurlijk heb ik door de jaren heen mijn mug met uitstel gevoed en is hij uitgegroeid tot een obesitas olifant. Het is nu zo’n enorm ding geworden dat het eigenlijk niet eens meer gaat om het inschrijven, maar om het uitstellen zelf. Dit ding, deze olifant, dit chronische probleem moet ik oplossen om mezelf te bevrijden van mijn to-do-lijst cirkel.

Ik heb drie koppen koffie gedronken, geschreeuwd in een kussen, gedanst door de kamer, mezelf streng toegesproken in de spiegel en na een paar uur uitstellen ben ik aan de slag gegaan. Eindelijk heb ik formulieren ingevuld, eindelijk heb ik bestanden toegevoegd en eindelijk heb ik op verzenden gedrukt. Het was letterlijk 15 minuten werk. Ik verwachtte trompetten, confetti kanonnen die uit het scherm zouden schieten, een fanfareband dwars door de kamer. Maar er gebeurde niets, helemaal niets. Een beetje teleurgesteld bleef ik naar het scherm staren. Waarom had ik dit ook al weer zolang uitgesteld? Opgelucht en een klein beetje lichter rond de schouders heb ik Inschrijven castingbureau meteen van al mijn lijsten afgestreept.

Nr. 5 Inschrijven castingbureau Nr. 5 Inschrijven castingbureau Nr. 5 Inschrijven castingbureau
Foto’s 2011 gemaakt door Joost Waardenburg

Nr. 5 Inschrijven castingbureau Nr. 5 Inschrijven castingbureau Nr. 5 Inschrijven castingbureau
Foto’s 2016 gemaakt door Joost Waardenburg

 

Mijn 30-dingen-lijst

(in willekeurige volgorde)

 1. Rijbewijs halen
 2. Kleine tatoeage nemen
 3. Gaatjes in oren
 4. Wereldreis maken
 5. Inschrijven castingbureau
 6. Gitaar leren spelen
 7. Een blog beginnen (en bijhouden)
 8. Verhuizen naar Utrecht (eigenlijk Amsterdam)
 9. De halve marathon lopen
 10. Een groot feest geven (voor mijn verjaardag)
 11. Vrijwilligerswerk doen
 12. Thanksgiving vieren
 13. Een nieuwe traditie starten
 14. Aan een cursus of opleiding beginnen
 15. S. Vergeven
 16. Een weekend alleen weg
 17. Alleen uit eten gaan
 18. Een voetbalwedstrijd kijken in het stadion
 19. Een levensmotto vinden
 20. Een boek schrijven
 21. Spaans leren
 22. Een week zonder telefoon
 23. Leren reanimeren
 24. Naar een waarzegger
 25. Ballonvaart maken
 26. Een sieraad kopen voor mezelf
 27. Een auto kopen
 28. Leren hoe ik een knoop kan vastnaaien
 29. Bloed doneren
 30. Een maand lang vegetarisch eten

X Renee

 

Volg je Pink Parachute ook al op Bloglovin?

Renee Buys

Ik ben Renee, theatermaker, theaterdocent, schrijver, verslaafd aan koffie, wereldreiziger,
modeliefhebber, chaotisch, vaste klant bij de kringloop. Ik woon in de binnenstad van Zwolle.

Latest posts by Renee Buys (see all)

+ Reageer als eerste

plaats reactie