Recept voor gebakken Jackfruit gemarineerd in BBQ-saus

Recept voor gebakken Jackfruit gemarineerd in BBQ-saus


Op vakantie vind ik het super tof om allerlei nieuwe gerechten uit te proberen. Zo was ik in de plaats Hué in Vietnam aan het eten bij een vegetarisch restaurant buiten het centrum, naast een Boeddhistische tempel. In Azië vind je wel vaker vegetarische restaurants naast tempels en kloosters, aangezien de meeste boeddhisten geen vlees eten. Dit restaurant zat tjokvol Vietnamezen en op de kaart stonden de gerechten alleen in het Vietnamees omschreven. Gelukkig was er een jonge gast uit de keuken die een beetje Engels sprak. Met wat handen- en voetenwerk had ik wat besteld zonder echt goed te weten wat ik zou krijgen. Binnen know time stonden er onwijs lekkere gerechten op tafel zoals loempia’s met een korst van rijstnoedels, gebakken wilde spinazie, een noedelsoepje en heerlijk geparfumeerde rijst. Maar ook een bakje met een niet te duiden ingrediënt, onwijs lekker; zoet, zout en crunchy. Het had zelfs iets weg van vlees. Na wat navraag bij de jonge gast kwam ik erachter dat het gebakken Nangka was, ofterwijl Jackfruit (zeker niet te verwarren met durian ;-).

Bij thuiskomst heb ik lang op internet gezocht naar een recept voor gebakken Jackfruit, maar echt wijzer werd ik daar niet van. Dus ben ik zelf van alles gaan uitproberen.

Het recept wat ik hieronder beschrijf komt in de buurt, maar wie weet ga ik nog eens terug en vraag ik naar het exacte recept. De Jackfruit kan je het beste bij de toko halen en de BBQ-saus kan je ook prima uit een flesje halen om tijd te besparen. Veel plezier en ik ben benieuwd of je net zo verrast bent over de smaak en textuur van Jackfruit als ik!

vegetarisch-restaurant-hue-vietnamVOOR 1 bakje
( 20 min.)
1 blik Jackfruit
olie

BBQ-saus 
4 el tomatenpuree
2 el limoensap (citroen kan ook)
2 el azijn
2 el honing
1/2 el mosterd
1 el worcestersaus
1/2 tl cayennepeper
1/2 tl zout
1/2 tl witte peper

optie
sesamzaadjes

Recept voor gebakken Jackfruit met BBQ-saus

Doe alle ingrediënten voor de BBQ-saus in een pannetje. Roer dit goed door en laat het op een laag pitje voor zo’n 10 min. sudderen. Giet het blik met Jackfruit af en spoel het af met koud water. Laat het goed uitlekken en snij het Jackfruit in lange dunne reepjes. Doe dit bij de BBQ-saus en marineer het tenminste 10 min.

Doe een flinke scheut neutrale olie in een koekenpan en bak de Jackfruit op middelhoog vuur totdat het mooi bruin en krokant is. Laat het op wat keukenpapier uitlekken. Serveer het eventueel met wat geroosterde sesamzaadjes.

 

Foto: www.studiowaardenburg.nl

 

Joost

Hallo ik ben Joost, grafisch ontwerper, fotograaf en docent. Ik hou van reizen, sporten, uit eten gaan en van koken. Het liefst kook ik voor veel vrienden en familie, om daarna lekker te tafelen tot diep in de nacht.

+ Reageer als eerste

plaats reactie